Mentha piperita ´Chocolate´ Máta peprná

Novinka
Neohodnoceno
123,20 Kč 110 Kč bez DPH
SKLADEM - termín expedice od 2. poloviny srpna (trvalky,skalničky a stromkové růže kontejnerované)
Můžeme doručit do:
22.10.2024

Detailní informace

Detailní popis produktu

Nenáročná rostlina

Čerstvé listy můžeme trhat celé léto. Nať se stříhá těsně před květem, nejlépe v poledních hodinách, protože tehdy obsahuje nejvíc silic. Za vhodného letního počasí tato rostlina dorůstá a může se sklízet podruhé. Při umělém sušení nesmí teplota přesáhnout 35 stupňů Celsia, protože poté se silice ztrácí. Sušenou mátu je potřeba skladovat ve vzduchotěsné nádobě, aby nezvlhla a neztratila své aroma.

Máta má blahodárné účinky na činnost trávicího ústrojí, pomáhá odstraňovat křeče, povzbuzuje vylučování trávících šťáv, působí protizánětlivě a proti nadýmání. Též podporuje funkci přídatných orgánů - jater, slinivky břišní a žlučníku. Inhalace máty pomáhá při zánětech dýchacích cest. Podstata působení mentolu spočívá ve snižování napětí hladkého svalstva. Snižování tlaku ve vnitřních orgánech zabraňuje a předchází bolestem. Mentol vyvolává také pocit chladu a znecitlivuje, proto se ztrácí nepříjemné pocity jako je například svědění. Při nechutenství se podává mátový čaj, máta působí i proti nespavosti, stresu a bolestem hlavy.

Čerstvé listy se používají do omáček, moučníků, nápojů a salátů. Máta je jednou z ingrediencí do oblíbeného míchaného nápoje Mojito. Používá se i k výrobě alkoholického nápoje, známého jako "Peprmintka" nebo "Zelená". Ze sušených listů a vrcholků stonků před rozkvětem se louhuje čaj, také se využívají při přípravě jehněčího masa či zeleniny. Mentol se přidává také do ústních vod a zubních past, žvýkaček, mentolových bonbonů a masážních gelů. Poslední dobou je ale nahrazován mentolem uměle vyrobeným.

 

Vzrůst: 50 - 80 cm

List: zelený

Stanoviště: slunce - polostín

Doplňkové parametry

Kategorie: TRVALKY-SKALNIČKY
Hmotnost: 0.5 kg
Objem obalu: 0,5 l

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: